Nowoczesne rozwiązania w kuchni. Co warto zastosować a czego unikać?

Z pewnością pamiętacie stare i toporne kuchnie z PRLu oraz wczesnych lat 90. Od tamtych czasów nastąpił milowy skok w dziedzinie urządzania wnętrz.   Nie znaczy to jednak, że powinniśmy ślepo ufać wszystkim dzisiejszym pomysłom. Niektóre niestety okazują się nietrafione a czasem nawet uciążliwe dla ich użytkowników. Warto zaufać mądrej zasadzie,  która mówi aby urządzać się z głową. I właśnie o tym będzie ten artykuł.

Spróbujemy opisać innowacje, które szczególnie ułatwiają życie i pracę w kuchni. Nie zabraknie również słów krytyki na temat rozwiązań z których lepiej zrezygnować.

Zatem do dzieła…

Kuchnia to serce każdego domu. Powinna być ona dopracowana zarówno pod względem estetycznym jak i użytkowym. Nawet najmniejszy kąt musi być wykorzystany efektywnie i pomysłowo. Poprzeczka podnosi się jednak wtedy, gdy do dyspozycji mamy niewielką przestrzeń.

Ergonomia przede wszystkim

Obok estetyki, najważniejsza jest oczywiście ergonomia. To dzięki niej możemy praktycznie zaprojektować wnętrze małej kuchni zachowując przy tym zasady dobrego stylu i estetyki.

 

Szuflady

Myśląc o kuchni od razu na myśl przychodzą szuflady. Przecież to w nich trzymamy lwią część naszego kuchennego sprzętu. Wybierając szuflady warto pamiętać o tym, aby były całkowicie wysuwane. Dzięki temu będziemy mieli swobodny dostęp do całej powierzchni skrzyni.

Będąc już przy temacie szuflad, warto wspomnieć o organizerach. Organizery pomagają zachować porządek i rozplanować przestrzeń w szufladach. Dzięki nim zapomnimy o ciągłym bałaganie, który tak łatwo powstaje w głębokich szufladach.

Szafki, półki i fronty

Szafki to zaraz obok szuflad najważniejszy element zagospodarowania kuchennej przestrzeni. Dobierając szafki, powinniśmy przede wszystkim pilnować wymiarów skrzyń, aby na przykład kuchenka nie wystawała kilka centymetrów poza obrys szafki.

Musimy także zwrócić szczególną uwagę na system zamykania frontów. Warto przemyśleć zastosowanie frontów otwierających się do góry. Takie rozwiązanie najlepiej sprawdza się w szafkach szerokich i umieszczonych wysoko nad ziemią, na przykład nad lodówką.

Przy szafkach wysokich i szerokich świetną alternatywą na praktyczne zamknięcie jest front dwuczęściowy, składający się w połowie wysokości na dwie części.

W pomieszczeniach, w których szczególną uwagę zwraca się na oszczędność przestrzeni, doskonale sprawdzą się fronty otwierane równolegle.

Praktyczne zaaranżowanie narożników to ciężki orzech do zgryzienia. Warto skorzystać z nowych rozwiązań przeznaczonych do zagospodarowania tej trudnej przestrzeni. Na rynku mamy bardzo szeroki wybór wysuwanych półek, które zaprojektowane zostały specjalnie pod kątem narożników.

Gdzie zwykła szafka nie może… tam cargo pośle

Mimo tego że powstaje coraz więcej systemów otwierania szafek, to zawsze znajdą się miejsca w których trzeba sięgnąć po inne rozwiązania. Jeśli więc mamy do zagospodarowania wąską przestrzeń, a potrzebujemy dużo miejsca na garnki i przybory kuchenne, to warto zastanowić się nad wyciągiem cargo.

Czym jest cargo? To proste! Cargo jest zestawem szyn i prowadnic na których wysuwana jest cała szafka. Dzięki takiemu rozwiązaniu możemy swobodnie korzystać z całej przestrzeni skrzyni. Nie musimy się przy tym martwić, że będziemy musieli nurkować na drugi koniec szafki po talerz czy łyżkę, bo cargo zapewnia nam wygodny dostęp do każdego jej zakamarka.

Gospodarka śmieciowa w naszej kuchni

Nowa ustawa śmieciowa zdeterminowała nas do jeszcze dokładniejszego gospodarowania odpadami w naszych domach. Aby segregacja nie stała się dla nas utrapieniem, warto zainwestować w pojemniki do różnych typów śmieci. Na rynku znajdziemy szereg różnych rodzajów pojemników, które ułatwią nam zapanować nad odpadami a przy tym zaoszczędzić cenną przestrzeń w kuchni.

Przestrogi

Innowacyjne pomysły mogą również szkodzić. Dlaczego? Dlatego że ich nieumiejętne wykorzystanie może stać się przeszkodą a nie udogodnieniem w kuchni.

Wyspa w wąskiej kuchni…

Wyspy są modne i bardzo funkcjonalne. Nie warto jednak upychać ich na siłę w małych przestrzeniach. Nie dość że zagracimy sobie otoczenie, to jeszcze zablokujemy dostęp do większości szafek.

Elektryka

Liczba sprzętów elektrycznych przeznaczonych do kuchni rośnie w zastraszającym tempie. Warto pamiętać, że umieszczenie ich wszystkich obok siebie i podłączenie do jednego obwodu elektrycznego, może zrodzić dość duży problem energetyczny. Warto zatem umiarkowanie podchodzić do masowego zaopatrywania się w różne gadżety AGD.

Planując kuchnie warto stawiać na nowoczesne rozwiązania. Dzięki nim możemy zyskać wiele swobodnej przestrzeni oraz sporo bardzo praktycznych rozwiązań. Bardzo łatwo jednak strzelić gafę i przedobrzyć. Właśnie dlatego do projektowania kuchni należy podejść spokojnie i bez pośpiechu. Z gąszczu przeróżnych akcesoriów, systemów i mebli trzeba wybrać wyłącznie te, które faktycznie wpasują się w indywidualny charakter naszej kuchni.

 

Zapytaj projektanta kuchni.

Comments are closed.