Dobrze zaprojektowana kuchnia, na co zwrócić uwagę?

Co jest ważne w projektowaniu kuchni?

Przy wyborze i projektowaniu kuchni należy brać pod uwagę wiele czynników. Przede wszystkim trzeba pamiętać, że kuchnia jest zabudową stałą, dość kłopotliwą do wymiany, kosztowną i zawierającą różne elementy wyposażenia, poza meblami trwale związanie jest z nią AGD, oświetlenie, okładziny ścienne. Kuchnię należy tak zaprojektować, aby spełniała wymogi poprawnej ergonomii i była funkcjonalna, ułatwiała poruszanie się między kolejnymi czynnościami, była łatwa w utrzymaniu w czystości, stworzona z optymalnych, trwałych materiałów a także była interesująca i piękna

Na początek warto określić budżet jaki chcemy przeznaczyć na zabudowę kuchenną.

Dzięki temu łatwiej będzie wybrać właściwe materiały, systemy oraz sprzęt.

projektowanie kuchni co jest ważne

projektowanie kuchni co jest ważne?

Następnie należy przygotować inwentaryzację pomieszczenia i przystąpić do projektu.

Projektując kuchnię projektant poza sama zabudową stolarska powinien wziąć pod uwagę wygląd ścian, podłóg, sufitów oraz  dodatków, tak, aby powstająca koncepcja była harmonijna z reszta otoczenia lub stanowiła do niej kontrast, natomiast zawsze musi to być decyzja przemyślana. Kuchnia rządzi się swoimi prawami i należy to bezwzględnie uwzględnić wykonując projekt zabudowy. Należy pierwszoplanowo okreslić położenie względem siebie lodówki, zlewozmywaka, kuchni, zachowując taka właśnie między nimi kolejność. Ważne jest zaprojektowanie między nimi blatów roboczych, z tym,że między lodówką a zlewem zaleca sie odległość od 50 do ok. 100cm, między zlewem a kuchnią – o ile to możliwe – co najmniej 1m, natomiast położenie kuchni względem lodówki zawsze jest wynikową, ważne jedynie, aby nie wynosiła więcej niż 3m.

Z pozostałych sprzętów, zmywarka powinna znajdować się w bezpośrednim sąsiedztwie zlewu, natomiast piekarnik, mikrofalówka, ekspres itp – w zależności od koncepcji, bez szczególnych wytycznych.

Należy pamiętać, po ustawieniu tych obiektów o włąsciwym zaplanowaniu instalacji hydraulicznej oraz elektrycznej a także wentylacji. Należy brać te czynniki pod uwagę na wczesnym etapie, tak, by optymalnie zaplanować resztę.

Wybór materiałów zależy naturalnie od grubości naszego portfela. Najtańsze będą oczywiście materiały sztuczne, płyty laminowane, folie, płyty meblowe, blaty z laminatu oraz modny ostatni lany , impregnowany beton. Półkę średnia stanowią forniry modyfikowane i lakiery na frontach oraz blaty drewniane, kamienne i z materiałów typu corian. Najdroższe są forniry naturalne, fronty ceramiczne i mineralne oraz blaty ze spieków kwarcowych, kamieni egzotycznych, nowoczesnych konglomeratów kwarcowych typu trafficstone.

Projektując kuchnię powinniśmy dostosować jej wygląd i wykończenie do preferencji i sposobu bycia klientów. Kuchnia powinna elastycznie dopasować się do potrzeb pedanta lub osoby nie przywiązującej zbyt dużej uwagi do sprzątania. Inna powinna być kuchnia dla rodziny z dziećmi, inna dla singla.

Kuchnia powinna być „uszyta” na miarę, dla każdego klienta, dla każdego domu indywidualniem powinna być wykonana z najlepszych w swojej klasie materiałów, na bezawaryjnych systemach, okuciach. Bezapelacyjnie powinna być wykonana profesjonalnie, dokładnie i estetycznie, zabezpieczona w należyty sposób przed wilgocią i temperaturą.

Wiedząc jak bardzo jest to odpowiedzialne i wymagające zadanie proponujemy Państwu nasze usługi kompleksowo, oferując w cenie kuchni dostosowany do Państwa indywidualnych potrzeb projekt.

Decydując się na kuchnie Ramani macie Państwo pewność, że wybieracie produkt skrojony do Państwa wnętrza, zaprojektowany i wykonany na najwyższym poziomie.

ZAPRASZAMY DO KONTAKTU

Comments are closed.